ÖĞRETMEN
Sokrates'e göre insanın yanlış eylemde bulunmasının nedeni, kavramsal bilgiyle (episteme) değil, sanılarla (doxa) hareket etmesidir.
Ben de hep derslerimde anlatıyorum, insan zihni kavramlarla düşünür. Kavram zihninde yoksa düşünemezsin, sadece sanırsın.
O yüzden çocuklarınızı ezberleten belletmenlere değil, ögreten, düşündüren, düşündürürken anlamasına yardımcı olan, öğrencinin "ah evet çok mantıklı" demesini sağlayan öğretmenlere emanet edin.
Böylece öğrencinin bilgiyi kavramsal olarak öğrenmesine yardımcı olan ve bilginin öğrencinin zihninde anlamlı ve kalıcı izli bir şekilde uzun süreli yer almasına olanak sağlayan öğrenme süreçlerine önem gösteren öğretmenlere emanet edin, belletmenlere değil.
Diğer türlüsü, şaklabanlıktır. Çocuklara, gençlere, geleceğimize yazık etmektir. Diğer türlüsü kolaycılıktır. Çocuklarımıza kötü örnek olmaktır. Onları vasata mahkum edip, onlardan yapabileceklerinin en iyisini beklemek ise en hafif tabirle haksızlıktır.
Etik davranışın bilgisine hakim olmadan ve onu eylemlerimizde asıl unsur haline getirmeden, insanlardan etik davranışlarda bulunmasını beklemek, Yunus Emre'nin "emeksiz zengin olanın ..." şeklinde başlayan sözüne karşılık gelir.
Bir de hep söylerim, "anlatacak hikayesi olmayanın, paylaşacak bilgisi olmaz." Çocuklarınızı hikayesi olan ve çocuklarınızın da kendi serüvenlerini yaşamalarına ve kendi hikayelerini yazmalarına rehberlik eden öğretmenlere emanet edin.